Konkordato ilan eden fabrikada işçilerle sendika karşı karşıya: Aroma’da sözleşme krizi

Aroma İşçilerinden Hak Mücadelesi

20 Haziran’a kadar tamamlanması gereken süreçte yetkili sendika Tekgıda-İş, konkordato yönetiminin sunduğu yüzde 30’luk zam ve özel sağlık sigortasının kaldırılması teklifine onay verdi. Ancak 250 işçi, sözleşmenin kendi iradelerini yansıtmadığını belirterek üretimi durdurdu ve fabrika önünde eyleme başladı.

KİRALAR ÖDENEMİYOR

Ortalama ücretleri 28 bin lira olan işçiler, 60 bin lira net maaş ve 6 aylık enflasyon farkı için müzakere etmek isterken Tekgıda İş Sendikası, işletmenin “yok olma tehdidiyle” karşı karşıya olduğunu belirterek “İşletmeler olmadan işçiler olmaz! Önceliğimiz işletmenin rekabet edebilirliği ve sürdürülebilir ücret politikasıdır. Aroma işçisini de bu zor günlerde işyerine sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

Maaşlarının 20 gün geciktiğini, bazı haftalar vardiyalarının üç kez değiştirildiğini ve “Bir hafta kapattık” denilerek yıllık izinlerinden kesinti yapıldığını belirten işçiler, “Kiralarımızı ödeyemez, çocuklarımıza bakamaz duruma geldik. Biz işçiler olarak satılmış sendika istemiyoruz. Yıllardır bu aileye para kazandırdık, şimdi hakkımızı istiyoruz” dedi. İşçilerin aktardığına göre yapılan görüşmede konkordato yönetimi “Şartları kabul etmezseniz rapor yazarım, devlet gerekeni yapar ve burası kapanır. Üç otobüs çevik kuvveti buraya yığarım.” tehditlerinde bulundu.

Emek Partisi Gençlik Yürütme Kurulu Üyesi Eren Öner ise “Konkordato yönetimi ve sendika, işçilerin taleplerini ezmek için birlikte hareket ediyor” diyerek Aroma’da başlayan iş bırakma eyleminin kısa sürede diğer fabrikalara da sıçrayabileceğini vurguladı.

Related Posts

ABD’li çip üreticisi Nvidia’nın geliri dudak uçuklattı

California merkezli çip üreticisi Nvidia’nın gelirini açıkladı. Açıklanan verilere göre üç aylık dönemde yıllık bazda yüzde 69 artışla 44,1 milyar dolara ulaşarak piyasa beklentilerini aştı.

Sanayi hayati önemde üretimde kalmak şart

‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nu açıklayan İSO Başkanı Bahçıvan, “Veriler Türkiye’nin üretimden uzaklaşan bir döngüye girme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Bunu kırmak, tersine çevirmek elimizde” dedi.

Ekonomide yük alt ve orta gelirlinin sırtında: Enflasyon neden düşmüyor?

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nden Ahmet Oğuz Atalay, ekonomi politikalarının enflasyonla mücadelede yetersiz kaldığını savundu. Krizin faturasının alt ve orta gelir gruplarına kesildiğini belirtti. Enflasyonun düşmesi için vergide adalet çağrısı yaptı.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Memur maaşları yeniden hesaplanacak!

Anayasa Mahkemesi, ek gösterge düzenlemesinde farklı tarihlerde atanmış memurlar arasında ayrım yapılmasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Karar, söz konusu düzenlemenin iptaline hükmetti. İptal kararı belirli bir süre sonra yürürlüğe girecek.

Spot piyasada elektrik fiyatları! (25.05.2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 59,4 yükselerek, 1 milyar 734 milyon 235 bin 194 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 08.00 …

Deprem bölgesindeki 250 bininci konutun anahtarı gelecek ay teslim edilecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki 250 bininci konutun anahtarlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılacağı programla gelecek ay teslim edileceğini söyledi.