Ekonomide yük alt ve orta gelirlinin sırtında: Enflasyon neden düşmüyor?

Toplum Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu üyesi Oğuz Atalay, ekonomi politikalarının enflasyonla mücadelede yetersiz kaldığını ve yükün alt ve orta gelir grubuna ağır geldiğini belirtti. Enflasyonu 4-6 puan arasında azaltabilecek politika önerilerini sıraladı.

Mayıs 2023 seçimlerinden sonra yıllık enflasyonun yüzde 39,59 seviyesinde olduğu hatırlatılan analizde, iki yıl sonra bu oranın yüzde 37,86’ya gerilediği bildirildi. Enflasyonun yüzde 75,45’e kadar yükseldiği ancak kalıcı bir düşüş sağlanamadığı vurgulandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artışlarına işaret edildi ve Atalay, para politikasında sıkılaşmaya rağmen baz ve geniş para artış oranlarının düşük kalmasının politikanın etkinliğini sorgulattığını belirtti.

‘YÜK ALT VE ORTA GELİR GRUBUNDA’

Atalay, sıkılaştırıcı para politikalarının ekonomik durgunluk ve likidite sıkışıklığına yol açarken, mali politika tarafının eksik kaldığını savundu. 2025 Nisan ayı bütçe gerçekleşmeleri incelendiğinde bütçe giderlerinin yüzde 46,3 artış gösterdiği, faiz giderlerindeki artışın ise rekor seviyede yükseldiği belirtildi. İlk dört ayda faiz giderlerindeki artışın bütçe açığının istenilen seviyelere ulaşamadığını ve mali disiplinin sağlanamadığını ortaya koyduğu ifade edildi.

Atalay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek‘in vergi politikalarının altında yatan nedenin bütçe dengesizliği olduğuna dikkat çekerek, “Politikaların yükü alt ve orta gelir grubuna binmekte ve bu kesimin sorunlarına çözüm üretilememektedir” şeklinde konuştu.

‘VERGİ YÜKÜ DENGELİ DAĞITILMALI’

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, ekonomik darboğazdan çıkış ve alt-orta gelir gruplarının alım gücünü artırmak için şu politika önerilerini sundu:

  • Alt ve orta gelir grubunun alım gücünü artırmak ve bu grubun vergi yüklerini hafifletmek için ilk vergi diliminin sınırının 2 kat, ikinci vergi diliminin sınırının 3 kat artırılması gerekmektedir.
  • Mevduat faiz gelirlerinde oranlı vergilendirme yapılmalı ve yüksek tasarruf sahiplerinden daha fazla vergi alınmalıdır.
  • Mevduat faiz geliri elde edenlerin belirli oranda devlet tahvili bulundurması zorunlu tutulmalı ve vadede vergi teşviki olmalıdır.
  • Reel getiri garantili ve enflasyona endeksli tahvillerin yaygınlaştırılması gerekmektedir.
  • Boş konutlara ilave vergi getirilmeli ve çoklu konut sahipliği artırılan oranlı vergiye tabi olmalıdır.
  • Gelir-harcama uyumsuzluğu üzerinden otomatik vergi getirilmelidir.
  • Kredi kartı ile yapılan yurtdışı harcamalara harcama tutarına göre artan oranlı vergi getirilmelidir.

‘ENFLASYON DÜŞEBİLİR’

Atalay, önerilerin hayata geçirilmesi durumunda enflasyonun 4-6 puan düşebileceğini ve alt-orta gelir grubunun rahatlayabileceği bir sürece girilebileceğini belirtti. Enflasyonun düşmemesinin nedeninin yüksek gelir grubunun harcama alışkanlıklarını değiştirmemesi ve TL’ye olan güven eksikliği olduğuna dikkat çekti. Atalay, “Verginin tavana yayıldığı bir modele geçmek gerekiyor” dedi.

Related Posts

Vatan Bilgisayar’a 21 milyon TL ceza

Rekabet Kurulu, Vatan Bilgisayar’a uzlaşma sonucunda 21 milyon lira ceza verilmesini kararlaştırdı.

FED Haziran faiz kararı ne zaman açıklanacak? ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı bugün saat kaçta açıklanacak?

ABD Merkez Bankası faiz kararı bekleyişi son buluyor. Mayıs toplantısı ile faizi yüzde 4,25-4,50 oranlarında sabit bırakan FED, Haziran ayında faiz kararı için yeniden PPK toplantısı gerçekleştiriyor. Peki, FED Haziran faiz kararı ne zaman açıklanacak? ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı bugün saat kaçta açıklanacak?

Erdoğan’a kötü haber: Asgari ücretli artık araba alamıyor!

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında asgari ücretlinin alım gücüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, göreve geldiklerinde dönemle bugün arasında mazot fiyatları üzerinden kıyaslama yaparken ‘asgari ücretlinin arabasının mazotunu daha rahat aldığını’ iddia etti. Ancak geçen süre zarfında asgari ücretli için araba almak hayal oldu.

Cari açıkta son 3 yılın rekoru kırıldı: Bulgaristan’da kriz kapıda

Bulgaristan Merkez Bankası’nın verilerine göre ülke, 2025 yılının nisan ayında 724,9 milyon avroluk cari açıkla son üç yılın en yüksek aylık açığını verdi. Geçen yılın aynı döneminde bu açık 505,8 milyon avro olarak kaydedilmişti. Bu sert yükselişin …

Alanya’da papaya hasadı başladı

Türkiye’nin tropikal meyve üretiminde önemli bir merkez haline gelen Antalya’nın Alanya ilçesinde papaya hasadı başladı. İlçede sınırlı alanda üretimi yapılan papaya, üreticisine yüksek gelir sağlıyor.

Altın fiyatlarında yeni rekor mu geliyor? Uzman isimden dikkat çeken tahmin!

Altın fiyatları küresel gelişmelerin etkisiyle yeniden yükselişe geçti. Uzmanlar, piyasalardaki belirsizliklere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Yatırımcılar için yeni stratejiler öne çıkıyor.