Yaslanmayı tersine çevirmenin doğal yolu

Resveratrol’un Sağlık Üzerindeki Etkileri

Doğal olarak bazı bitkilerde bulunan resveratrol, bitkilerin kendilerini korumak için ürettikleri bir polifenoldür. ‘’Bilimsel araştırmalara göre en güçlü antioksidanlardan biri olan resveratrol, yaşlanma karşıtı etkisiyle öne çıkıyor’’ diyen Diyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Merve Öz, bu konuda bilinmesi gerekenleri şöyle açıkladı.

Resveratrol, kalp hastalıkları, kanser, alzheimer ve diyabet gibi kronik hastalıklar üzerinde faydalı etkiler sağlayan bir bileşiktir. İyi kolesterol HDL’yi artırır, kötü kolesterol LDL’nin damarlardaki birikimini azaltır ve kanın pıhtılaşmasını engeller. Aynı zamanda yaşlanmayı da tersine çeviren etkisiyle bilinir.

En güçlü kaynağı üzümdür ve özellikle siyah üzümün kabuk kısmında ve çekirdeğinde bulunur.

Merve Öz

İŞTE DİĞER KAYNAKLARI

Resveratrol, üzüm dışında yer fıstığı, badem, yaban mersini, böğürtlen, çilek, antep fıstığı, kızılcık, dut, fındık gibi gıdalarda da bulunur.

FAYDALARI

  • Kan basıncını düşür: Daha fazla nitrik oksit üretimini sağlayarak kan damarlarının rahatlamasını sağlar.
  • Kan yağlarını düzenler: Kolesterol üretimini kontrol eden enzimi azaltarak LDL (kötü kolesterol) miktarını azaltır ve HDL (iyi kolesterol) miktarını artırır.
  • Yaşlanma karşıtıdır: Cilt ve damarları gençleştirici etkisi vardır, ayrıca alzheimerı önleyebilir.
  • İnsülini dengeler: Diyabetik bireylerde sorbitol birikimi ve oksidatif stresi azaltarak insülin dengesini sağlar.
  • Eklem ağrısını hafifletir: Artiritin etkilerini azaltır.
  • Kanseri riskini azaltır: Kanserli hücre büyümesini engelleyebilir.

TAKVİYELERE DİKKAT

Günlük olarak 5 gram resveratrol yeterlidir. Beslenmeyle birlikte toksik seviyelere ulaşılmamaktadır ancak takviye şeklinde alındığında dikkatli olunmalıdır. Takviye ürünlerinin yan etkileri ve etkileşimleri olabilir, bu nedenle doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Çocukluk travmaları çikolata kisti riskini %60 artırıyor

İsveçli bilim insanları, çocukluk travması bulunan kadınların çikolata kistine yakalanma riskinin travması olmayanlara kıyasla daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.