T24 Haber Merkezi
Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm işletme belgesi olmayan oteller için 1.5 yılda 7 resmi yazı ile valilik ve belediyelere bildirimde bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayımladığı bilgi notuna göre, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 5’inci maddesinde yetkili idare tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen konaklama işletmelerinin bu ruhsatı aldıkları tarihten itibaren altı ay içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm işletmesi belgesi almaları zorunlu. Bu belgeyi yasal süresinde almayan konaklama tesisleri faaliyetini sürdüremez.
Bakanlık tarafından yayımlanan bilgi notunda, 2023 yılının temmuz ayından bu yana 7 farklı yazıyla “turizm işletme belgesi olmayan tesislerin kapatılmasına dair” bildirim yapıldığı açıklandı. Bilgi notunda şu ifadeler yer verildi:
“Bir tesisin turizm işletme belgesi alabilmesi için öncelik şart işyeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olmasıdır. Bu ruhsat, yangın yeterlilik raporu dahil olmak üzere farklı ktriterlerin incelenmesi sonrasında belediyeler ya da İl Özel İdaresi tarafından verilmektedir.
Bu zorunluluğa rağmen Turizm İşletme Belgesi almayan tesislere karşı azami hassasiyet gösterilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından;
-
- 21.07.2023 – 31.05.2024 – 07.06.2024 tarihlerinde 81 il valiliğine ve belediyelere
- 27.06.2024 tarihinde İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı düzenlemeye yetkili tüm idarelere (Belediye mücavir alanlarında belediyeler, mücavir alan dışında İl Özel İdare)
- 22.11.2024 tarihinde 81 il valiliğine ve belediyelere bildirim yapılmıştır.
- 27.01.2025 ve 29.01.2025 tarihinde de iki ayrı yazı ile birlikte aynı hususlar bir kez daha hatırlatılmıştır
- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından valilik ve belediyelere, 2023 yılının temmuz ayından bu yana 7 farklı yazıyla ‘turizm işletme belgesi olmayan tesislerin kapatılmasına dair’ bildirim yapılmıştır.”
Kartalkaya’da yaşanan otel yangını faciasından sonra İstanbul Valiliği’nin aldığı “Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan basit konaklama belgesi olmayan otellerin kapatılması” kararıyla faaliyetlerine son verilecek otel sayısının 253 olduğu öğrenildi. Kent genelinde en çok kapatılacak otelin bulunduğu bölge Beyoğlu, en az otel kapatılacak bölge ise; Ataşehir oldu. İstanbul Valisi Davut Gül‘ün, İstanbul İl Koordinasyon Kurulu toplantısında kamuoyuna duyurduğu otel kapatma uygulaması çerçevesinde faaliyetine son verilecek oteller tek tek belirlendi. Kartalkaya’da 78 yurttaşın yaşamını yitirdiği yangın felaketinin ardından harekete geçen İstanbul Valiliği, kaymakamlıklar üzerinden “işletmesi sorunlu” otelleri tespit etti. T24’ün aldığı bilgiye göre; kent genelindeki 39 ilçeden 12’sinde kimi otellerin faaliyetinin uygun olmadığı belirlendi. TIKLAYIN | İstanbul’da 253 otel kapatılacak! En çok otel kapatılacak bölge Beyoğlu |
More Stories
Acıların Paylaşıldığı Çayevi
Serhat Akın’a silahlı saldırı davasında iki sanığa tahliye
D-100’de feci kaza: 1 ölü