Japonya her yıl 50 ton satın alıyor: Yemeklere lezzet katıyor

İlçe merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Kardere köyünde kil havuzlarında yapılan ve büyük emeklerle toplanan kaynak tuzunun haziran ayında başlayan hasadı, ekimin ortalarına kadar sürüyor.

Tuzlanın kadın işletmecisi Habibe Belgin Yılmaz, 84 mineralli ve 3 elementli tuzun genellikle salamurada, tere yağında, turşu ve peynirde kullanıldığını söyledi.

Bu tuzu, rengi dolayısıyla “esmer tuz” olarak adlandırdıklarını anlatan Yılmaz, “Burada doğal yöntemle, iş makinesi kullanmadan tuzu çıkarıyoruz. Yıllık üretimimiz 350 ton civarında. İç piyasada yoğun ilgi görüyor, özellikle bölge halkının çok talep ettiği bir tuz.” dedi.

Yılmaz, çevre iller Malatya, Erzincan ve Tokat’ta tuzun yoğun talep gördüğünü, ürettiklerinin bir kısmını da Japonya’ya sattıklarını dile getirdi.

Japonya’ya yılda yaklaşık 50 ton tuz gönderdiklerini anlatan Yılmaz, “Bu tuzu genelde Japonya tercih ediyor. Japonya’nın çok ünlü ve pahalı bir tuzu var, mineral değerleri o tuzun bir tık üzerine çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Beydağı’nın eteklerinde 1570 metre yükseklikteki tuzlada çıkarılan tuzun, Japonya’da sofralara lezzet katmasından mutlu olduklarını aktaran Yılmaz, haziranın ilk haftasında başlayan hasadın sürdüğünü kaydetti.

Hasat devam ediyor

Esmer tuzun, tuzlada üretilen diğer tuzlara göre daha geç hasat edildiğine değinen Yılmaz, şöyle devam etti:

“Ekimin ortalarına kadar hasat sürebiliyor. Bu tuzun kaynağı Beydağı’nın eteklerinden geliyor. Kalite anlamında bölgemizin ve Türkiye’nin en iyi tuzlarından biri diyebiliriz. Havuzlarımız aslında kil havuzları, kil havuzunda tuz yapıldığında tabanında toprak ve taş kalıntıları bırakıyor. Biz özelikle tuzun renginin topraktan gelmediğini, suyun renginden kaynaklandığını ispatlamak adına bir çalışma başlatmıştık. Bunun içinde gıda yönetmeliğine uygun olan brandalar kullanıyoruz. Bu brandaları da bir sezonluk olarak kullanıyoruz. Daha sağlıklı tuz elde etmek için bunu yapıyoruz. Bütün dosyalarını da muhafaza ediyoruz. Bu şekilde sağlıklı bir tuz elde etmiş oluyoruz.”

Yılmaz, tuzun analizinin hasat sezonun başında, ortasında ve sonunda yapıldığına dikkati çekerek, “Tuzlarımızın hiçbirinde mikro plastik dediğimiz ürünler bulunmuyor. Kalite anlamında da mineral açısından da Türkiye’nin en iyi tuzu diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Antep fıstığının ilk hasadı davul zurna eşliğinde yapıldı

Gaziantep’te “yeşil altın” olarak nitelendirilen Antep fıstığının ilk mahsulü olan boz fıstıkta hasat, davul ve zurna eşliğinde yapıldı.

Söğüt Belediyesi’nden Kadınların Güçlenmesine Protokol

Bilecik’in Söğüt ilçesinde kadınların istihdamını artırmak amacıyla Söğüt Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol, kadın kursiyerlerin eğitim aldığı kursları desteklemeyi ve Kadın Kooperatifi’nin kurulmasını hedefliyor.

Sultanhisar’da 900 Üreticiye İncir Kurutma Kereveti Dağıtıldı

Aydın’da 900 üreticiye incir kurutma kereveti dağıtımı yapıldı. Hedef, kuru incir kalitesini artırmak.

Merkez Bankası rezervlerinde artış sürüyor

TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 25 Temmuz itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 3 milyar 322 milyon dolar artışla 86 milyar 625 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 18 Temmuz’da 83 milyar 303 …

İsa Karakaş kamu işçisine zamda kulis bilgisi verdi: Uzlaşma için son bir çözüm noktası kaldı

7 aylık sürecin hala sonuçlanmadığını ve işçilerin sabrının taştığını vurgulayan Karakaş, Türk-İş ve Hak-İş’in daha önce kabul ettikleri %16.67’lik enflasyon oranından da vazgeçildiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın katı tutumu nedeniyle …

Türkiye’de geniş tanımlı işsizlik tarihî rekoru kırdı!

Türkiye’de geniş tanımlı işsizlik tarihî rekoru kırdı!