En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

KKKA Hastalığı ve Tedavisi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Elaldı, kenenin vücuda bulaştırabileceği tehlikelere dikkat çekti. Elaldı, dünyada 900’e yakın kene türü bulunduğunu belirtirken, Türkiye’de 50’den fazla kene türünün olduğunu vurguladı.

Kenelerin vücuda yapıştıktan sonra aç oldukları sürece saatler hatta günlerce kan emebileceğini söyleyen Elaldı, bu durumda keneyle virüsün yanı sıra başka hastalık etkenlerinin de bulaşma riskine dikkat çekti. Kenenin vücuttan kendiliğinden ayrılacağını belirten Elaldı, enfekte kenelerin Türkiye’de yaygın olduğunu ve özellikle Hyalomma marginatum türü kenelerin KKKA hastalığının bulaşmasında önemli rol oynadığını ifade etti.

En Fazla Bacaklara Tutunan Keneler

Kenelerin insan vücuduna yapışma tercihlerine de dikkat çeken Elaldı, yapılan araştırmalara göre en fazla kenenin bacaklara tutunduğunu belirtti. Hastalığın ölüm oranları konusunda da bilgi veren Elaldı, Türkiye’deki ölüm oranının yüzde 5’in altında olduğunu ve hastaların en az yüzde 95’inin hastanelerden şifa ile taburcu edildiğini vurguladı.

KKKA hastalığı tedavisi ve aşı çalışmalarından da bahseden Elaldı, günümüzde uygulanan etkin tedaviler hakkında bilgi verirken, Türkiye’de üretilen yerli bir KKKA aşısının faz 1 çalışmasının tamamlandığını açıkladı. Ayrıca, yurt dışında yürütülen projeler kapsamında DNA ve mRNA temelli KKKA aşılarının geliştirildiğini ve bu çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Related Posts

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Çocukluk travmaları çikolata kisti riskini %60 artırıyor

İsveçli bilim insanları, çocukluk travması bulunan kadınların çikolata kistine yakalanma riskinin travması olmayanlara kıyasla daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.

Türkiye’de sık rastlanan hastalık: Uzman isim sebebini açıkladı

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, böbrek taşlarının Türkiye’de sık rastlanan bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekerek, genetik yatkınlığın rolü olsa da asıl tetikleyicilerin yetersiz sıvı alımı ve beslenme alışkanlıkları olduğunu belirtti.

‘Yüksek proteinli’ gıdalar gerçekten faydalı mı?

‘Yüksek proteinli’ gıdalar gerçekten faydalı mı?