Ekonomide yük alt ve orta gelirlinin sırtında: Enflasyon neden düşmüyor?

Toplum Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu üyesi Oğuz Atalay, ekonomi politikalarının enflasyonla mücadelede yetersiz kaldığını ve yükün alt ve orta gelir grubuna ağır geldiğini belirtti. Enflasyonu 4-6 puan arasında azaltabilecek politika önerilerini sıraladı.

Mayıs 2023 seçimlerinden sonra yıllık enflasyonun yüzde 39,59 seviyesinde olduğu hatırlatılan analizde, iki yıl sonra bu oranın yüzde 37,86’ya gerilediği bildirildi. Enflasyonun yüzde 75,45’e kadar yükseldiği ancak kalıcı bir düşüş sağlanamadığı vurgulandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artışlarına işaret edildi ve Atalay, para politikasında sıkılaşmaya rağmen baz ve geniş para artış oranlarının düşük kalmasının politikanın etkinliğini sorgulattığını belirtti.

‘YÜK ALT VE ORTA GELİR GRUBUNDA’

Atalay, sıkılaştırıcı para politikalarının ekonomik durgunluk ve likidite sıkışıklığına yol açarken, mali politika tarafının eksik kaldığını savundu. 2025 Nisan ayı bütçe gerçekleşmeleri incelendiğinde bütçe giderlerinin yüzde 46,3 artış gösterdiği, faiz giderlerindeki artışın ise rekor seviyede yükseldiği belirtildi. İlk dört ayda faiz giderlerindeki artışın bütçe açığının istenilen seviyelere ulaşamadığını ve mali disiplinin sağlanamadığını ortaya koyduğu ifade edildi.

Atalay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek‘in vergi politikalarının altında yatan nedenin bütçe dengesizliği olduğuna dikkat çekerek, “Politikaların yükü alt ve orta gelir grubuna binmekte ve bu kesimin sorunlarına çözüm üretilememektedir” şeklinde konuştu.

‘VERGİ YÜKÜ DENGELİ DAĞITILMALI’

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, ekonomik darboğazdan çıkış ve alt-orta gelir gruplarının alım gücünü artırmak için şu politika önerilerini sundu:

  • Alt ve orta gelir grubunun alım gücünü artırmak ve bu grubun vergi yüklerini hafifletmek için ilk vergi diliminin sınırının 2 kat, ikinci vergi diliminin sınırının 3 kat artırılması gerekmektedir.
  • Mevduat faiz gelirlerinde oranlı vergilendirme yapılmalı ve yüksek tasarruf sahiplerinden daha fazla vergi alınmalıdır.
  • Mevduat faiz geliri elde edenlerin belirli oranda devlet tahvili bulundurması zorunlu tutulmalı ve vadede vergi teşviki olmalıdır.
  • Reel getiri garantili ve enflasyona endeksli tahvillerin yaygınlaştırılması gerekmektedir.
  • Boş konutlara ilave vergi getirilmeli ve çoklu konut sahipliği artırılan oranlı vergiye tabi olmalıdır.
  • Gelir-harcama uyumsuzluğu üzerinden otomatik vergi getirilmelidir.
  • Kredi kartı ile yapılan yurtdışı harcamalara harcama tutarına göre artan oranlı vergi getirilmelidir.

‘ENFLASYON DÜŞEBİLİR’

Atalay, önerilerin hayata geçirilmesi durumunda enflasyonun 4-6 puan düşebileceğini ve alt-orta gelir grubunun rahatlayabileceği bir sürece girilebileceğini belirtti. Enflasyonun düşmemesinin nedeninin yüksek gelir grubunun harcama alışkanlıklarını değiştirmemesi ve TL’ye olan güven eksikliği olduğuna dikkat çekti. Atalay, “Verginin tavana yayıldığı bir modele geçmek gerekiyor” dedi.

Related Posts

Sanayi hayati önemde üretimde kalmak şart

‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nu açıklayan İSO Başkanı Bahçıvan, “Veriler Türkiye’nin üretimden uzaklaşan bir döngüye girme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Bunu kırmak, tersine çevirmek elimizde” dedi.

Konkordato ilan eden fabrikada işçilerle sendika karşı karşıya: Aroma’da sözleşme krizi

Bursa’da üretim yapan ve geçen yılın sonunda konkordato ilan eden 40 yıllık meyve suyu markası Aroma’nın fabrikasında, işçiler toplu sözleşme sürecinde taleplerinin dikkate alınmasını beklerken kriz büyüyor.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Memur maaşları yeniden hesaplanacak!

Anayasa Mahkemesi, ek gösterge düzenlemesinde farklı tarihlerde atanmış memurlar arasında ayrım yapılmasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Karar, söz konusu düzenlemenin iptaline hükmetti. İptal kararı belirli bir süre sonra yürürlüğe girecek.

Spot piyasada elektrik fiyatları! (25.05.2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 59,4 yükselerek, 1 milyar 734 milyon 235 bin 194 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 08.00 …

Deprem bölgesindeki 250 bininci konutun anahtarı gelecek ay teslim edilecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki 250 bininci konutun anahtarlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılacağı programla gelecek ay teslim edileceğini söyledi.

81 ildeki emekliler için güzel haber! Bedava oldu

Emeklilerin yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen Konyaaltı Belediyesi, bu yeni uygulamayla onların sosyal hayata katılımlarını desteklemeyi ve bütçelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Özellikle günümüz ekonomik koşullarında zorlanan emekliler için …