Çocukluk travmaları çikolata kisti riskini %60 artırıyor

Çocukluk Traumaları Çikolata Kisti Riskini Artırıyor

United Press International’ın (UPI) haberine göre, bilim insanları 1974-2001 yıllarında doğan ve endometriozis (çikolata kisti) tanısı bulunan 24 bin kadının sağlık kayıtlarını inceledi.

Araştırmacılar, katılımcıların çocukluk deneyimleri hakkında bilgi sahibi olmak için çeşitli ulusal kayıtları tarayarak, çocukluk döneminde madde bağımlılığına maruz kalma, hasta ebeveynlere sahip olma, ailede bir ölüme tanık olma, maddi sorunlar yaşama ve ergen yaşta ebeveyne sahip olma gibi travmalara maruz kalıp kalmadıklarını araştırdı.

Yapılan araştırma, çocukluk döneminde bu tür travmalardan en az birini yaşayan kadınların çikolata kisti teşhisi alma riskinin, bu deneyimleri yaşamayanlara kıyasla yüzde 20 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, çocukken bu travmalardan iki veya daha fazlasına maruz kalan kadınların çikolata kisti geliştirme riskinin ise hiç travma yaşamamışlara kıyasla yüzde 60 daha yüksek olduğunu belirledi.

Çikolata kisti, rahim zarındaki hücrelere benzer hücrelerin vücudun diğer bölgelerinde büyüdüğü bir durumu ifade eder ve semptomları arasında şiddetli ağrı ve aşırı yorgunluk yer alır.

Araştırmanın bulguları, “Human Reproduction” dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.

Türkiye’de sık rastlanan hastalık: Uzman isim sebebini açıkladı

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, böbrek taşlarının Türkiye’de sık rastlanan bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekerek, genetik yatkınlığın rolü olsa da asıl tetikleyicilerin yetersiz sıvı alımı ve beslenme alışkanlıkları olduğunu belirtti.

‘Yüksek proteinli’ gıdalar gerçekten faydalı mı?

‘Yüksek proteinli’ gıdalar gerçekten faydalı mı?