Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Kurban Bayramı’nda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bayram tatili sürecinde yaşanabilecek kazaların önlenmesi için dikkatli olunması gerektiğini belirten Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gamze Bozkuş, doğru ilk yardımın önemine değindi.

Dr. Bozkuş, bayram sürecinde meydana gelen kazalarda panik yapmak yerine bilinçli davranmanın önemli olduğunu vurgulayarak, derin kesikler, uzuv sıkışmaları ve kopmalarında zamanın hayati derecede önemli olduğunu ifade etti.

“Kanamaları durdurmak için basınç uygulayın”

“Uzuv kopmalarında buzla temas önemli”

Uzuv kopmalarında doğru taşımanın önemine dikkat çeken Dr. Bozkuş, “Doku doğrudan buzla temas etmemeli, aksi halde zarar görebilir. Bu nedenle buzla doku arasına tampon bir malzeme konulması gerekmektedir. Acilen sağlık kuruluşuna ulaşmak önemlidir” şeklinde konuştu.

“Kanayan uzvu kalp seviyesinin üstünde tutun”

Kanama durdurulabilen hafif kesiklerde basit müdahalelerle kanamanın azaltılabileceğini belirten Dr. Bozkuş, “Eğer kişi stabil durumdaysa ve kanama basınçla durdurulabiliyorsa, kanayan uzvu kalp seviyesinin üzerinde tutmak kanamayı yavaşlatabilir. Ancak kesinlikle turnike uygulamasından kaçınılmalıdır” dedi. (DHA)

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Çocukluk travmaları çikolata kisti riskini %60 artırıyor

İsveçli bilim insanları, çocukluk travması bulunan kadınların çikolata kistine yakalanma riskinin travması olmayanlara kıyasla daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.

Türkiye’de sık rastlanan hastalık: Uzman isim sebebini açıkladı

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, böbrek taşlarının Türkiye’de sık rastlanan bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekerek, genetik yatkınlığın rolü olsa da asıl tetikleyicilerin yetersiz sıvı alımı ve beslenme alışkanlıkları olduğunu belirtti.