Marmara’da ileri biyolojik arıtma tesisi kurulumu için tanınan yasal süre doldu

Marmara Denizi’ndeki İleri Arıtma Çalışmaları Hız Kazandı

Marmara Denizi’nde ileri arıtma çalışmaları, son dönemlerde yüzde 0.7 artışla devam ediyor. Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün, Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ildeki 480 tesise yönelik denetimlerin hız kazandığını belirtti. Akgün, sorumluluk sahibi olmayan tesislerin kapatılabileceğini açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’ni müsilaj tehdidinden arındırma ve doğal dengesini koruma amacıyla çalışmalarına devam ediyor. 2021 yılında ortaya çıkan müsilaj sonrasında 6 Haziran 2021’de Bakanlık koordinasyonunda 22 Maddelik Marmara Denizi Eylem Planı duyuruldu. Eylem planı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Bakanlık İzleme İstasyonlarında Çalışmalar Arttırıldı

2021-2024 Dönemi için 134 alt eylemden oluşan Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı yürürlüğe girdi. Bakanlık, Marmara Denizi’ndeki izleme noktalarını 91’den 150’ye çıkararak Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı (DEN-İZ) kapsamında tüm denizlerde izleme yapan istasyon sayısını 428’e ulaştırdı. Türkiye Çevre Ajansı, gemi kaynaklı deniz kirliliğini engellemeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca Bakanlık bünyesinde, Marmara bölgesinde bulunan atık su arıtma tesisleri ile diğer sanayi tesislerine ait deşarj noktaları anlık olarak izleniyor.

Atık Su Arıtma Tesislerine Verilen Süre Doldu

Eylem planının temel maddelerinden biri, atık su arıtma tesislerinden kaynaklanan azot ve fosfor yükünü azaltmayı hedefliyor. Buna göre, Marmara Denizi Havzası’ndaki belediyelere ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini kurmaları için verilen süre 15 Haziran 2025’te sona erdi.

Eylem Planı Uygulamaları Yakından Takip Ediliyor

Marmara Bölgesi’nde atık su arıtma tesislerinin dönüşümü ve kapasite artışına ilişkin Bakanlığa sunulan 169 iş planından sadece 42’si tamamlandı. Ileri biyolojik atık su arıtma oranı yüzde 51,7’ye yükseldi. Ancak, ileri arıtmaya geçişteki artış sadece yüzde 0.7 olarak gerçekleşti.

Çevresel Denetimler Hız Kesmeden Devam Ediyor

ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün, Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ildeki 480 tesiste eş zamanlı denetimlerin başlatıldığını duyurdu. Denetimler sonucunda standartları sağlamayan tesislere çeşitli yaptırımların uygulanacağını belirtti.

Marmara Denizi’nin Temizlenmesi İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Çözülmüş oksijen miktarı azalan Marmara Denizi için azot ve fosfor yükünün azaltılması gerektiğine dikkat çeken Akgün, ileri atık su arıtma tesislerine geçişin çevresel bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Azot ve fosfor yükünün azaltılması durumunda Marmara Denizi’nin ekosisteminin 4-6 yıl içerisinde iyileşebileceği belirtiliyor.

Marmara Bölgesi’nde Yapılan Denetimlerin Önemi

Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında Marmara Bölgesi’nde 2021’den bu yana gerçekleştirilen denetimlerde 1 milyar 855 milyon 643 bin TL idari ceza uygulandı ve 268 işletmenin faaliyetleri durduruldu.

Related Posts

Altın, dolar, ve borsa: Hangisi ilk yarıda zirvede?

Piyasalarda yılın ilk yarısı geride kalırken, Ocak-Haziran 2025 döneminde en fazla getiri sunan yatırım aracı belli oldu. Peki hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı? En çok kazandıran hangi yatırım aracı oldu? İşte detaylar…

Aman dikkat! 650 milyon dolar değerinde sahte para dolaşımda

Libya Merkez Bankasından yapılan açıklamada, piyasada dolaşımı durdurulan ve toplanan 50 dinarlık banknotların 10,2 milyar dinara ulaştığı, ancak bankanın bastığı toplam 50’lik banknot miktarının 6,6 milyar dinar olması gerektiği belirtildi. Bu …

Rasim Ozan Kütahyalı, ‘Kurultay Davası ertelenecek’ dedi: Borsa yükseldi, bankacılık endeksi puan arttırdı

Rasim Ozan Kütahyalı, ‘Kurultay Davası ertelenecek’ dedi: Borsa yükseldi, bankacılık endeksi puan arttırdı

Son Dakika | Bloomberg duyurdu: Asgari ücrete ara zam mı geliyor?

Asgari ücret Ocak 2025’ten bu yana 22 bin 104 lira olarak uygulanıyor.Türkiye İstatistik Kurumu, Ocak-Mayıs döneminde kümülatif enflasyonu yüzde 15.04 olarak tespit etti. Sabit ücretle çalışanların maaşları enflasyon karşısında eridi. Bu tabloda …

İmamoğlu ekonomiyi hatırlattı: Buna bir dur demenin vakti geçiyor

18 Mart’ta diploması iptal edilen, 19 Mart’ta gözaltına alınan, cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladıktan sonra da tutuklanarak cezaevine gönderilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi hesabından ekonomi ve …

Dünyanın en değerli şirketi belli oldu: Hisseleri rekor kırdı! Yeniden zirveye yerleşti

Nvidia, hisse değerindeki yükselişle birlikte dünyanın en değerli şirketi konumuna yerleşti. CEO Jensen Huang’ın açıklamaları yatırımcı güvenini artırdı.