Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Kene Uyarısı: Sıcak Havalarda Dikkat!

Bilim insanları, nisan ayıyla birlikte kenelerin artış gösterdiğini ve doğaya yayıldığını açıkladı. Özellikle Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat gibi illerde KKKA hastalığını taşıyan kenelerin popülasyonunun yüksek olduğuna dikkat çekiliyor. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte doğada kenelerin daha fazla görülmesi bekleniyor.

Risk grubunda bulunan çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanların dikkatli olması gerektiği de vurgulanıyor. Dışarıda bulunan kişilerin eve dönüşlerinde vücutlarında kene kontrolü yapmaları önemle belirtiliyor. Kenelerin bulunabileceği piknik ve mesire alanları gibi bölgelerde ilaçlama çalışmalarının yapılması gerektiği üzerinde duruluyor.

Sivas ve çevresinde nisan ayının ortalarından itibaren KKKA vakalarının arttığı ve hastanelerde tedavi gören hastaların bulunduğu biliniyor. Uzmanlar, mayıs ve ağustos ayları arasında hastanelere başvuran vaka sayılarında ve açık alanlardaki kene popülasyonunda ciddi artışlar yaşandığını belirtiyor. Temmuz ve ağustos aylarının KKKA vakalarının en yoğun olduğu dönemler olduğu ifade ediliyor.

Aşı Çalışmaları Devam Ediyor

Aşı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren uzmanlar, yaklaşık 7-8 yıldır devam eden çalışmaların olduğunu belirtiyorlar. KKKA’ya karşı etkinliği daha yüksek olan aşı geliştirme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden uzmanlar, ilaç geliştirme çalışmalarının da bazı merkezlerde sürdüğünü aktarıyorlar. Amaçları, aşı ve ilaç çalışmalarıyla KKKA’ya karşı etkili önlemler alarak hastalığın yayılmasını engellemek.

Related Posts

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.