Dışişleri Bakanlığı’ndan Avrupa Parlamentosu raporuna ilişkin açıklama: Çarpıtma ve gerçek dışı iddialar!

Türkiye, Avrupa Parlamentosu’nun AİHM Çağrılarına Yanıt Verdi

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye AİHM çağrısı ve ‘otoriterlik’ eleştirisinde bulunduğu rapora ilişkin olarak açıklama yaptı. Raporda, tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve PKK’nın silah bırakma süreciyle ilgili sürece vurgu yapılmıştı.

Bakanlık açıklamasında, “Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu tarafından bugün kabul edilen 2023-2024 Türkiye Raporu, ülkemiz aleyhine çarpıtılmış, ön yargılı ve gerçek dışı iddialar içermektedir” ifadelerine yer verdi.

Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye’ye Ağır Eleştiriler

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye’ye ağır eleştiriler içeren yıllık raporu kabul etti.

  • İnsan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarında sert eleştirilerin yer aldığı 27 sayfalık rapor için 367 parlamenter lehte oy kullanırken 74 parlamenter aleyhte oy verdi. 188 parlamenter ise çekimser kaldı.
  • İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor tarafından kaleme alınan raporda ve Strasbourg’dan gelen açıklamalarda “üyelik için kestirme yol olmadığı” mesajı öne çıktı.

İnsan hakları ve demokrasi alanında endişe verici gelişmeler gözlemlendiğini belirten AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos’un ana mesajı şöyle:

“Türkiye’nin AB ile sürdürmek istediği ilişkinin niteliğini netleştirmesi ve eylemlerini buna göre düzenlemesi önemlidir.

“Nihayetinde işbirliğimizin derinliği ve kalitesi her iki tarafın da karşılıklı kararlılığına ve yapıcı yaklaşımına bağlı olacaktır.”

Oturumda söz alan parlamenterlerin Türkiye’ye yönelik açıklamalarında eleştiriler olumlu vurguların önüne geçti.

Dikkat Çeken AİHM Çağrısı

Raporda en dikkat çekici vurgulardan biri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarıyla ilgiliydi.

Türkiye, bağlayıcılığı olmasına rağmen bazı AİHM kararlarını uygulamıyor.

Bu sebeple Avrupa Konseyi ile Ankara arasında yıllardır sıkıntılı bir süreç yaşanıyor.

AP raporda insan hakları savunucusu Osman Kavala ve siyasetçi Selahattin Demirtaş’a ilişkin AİHM kararlarını odakta tutarak “tam uygulama” talebinde bulundu.

AP, AİHM kararlarıyla Türkiye’ye yapılan mali yardımların ilişkilendirilmesi önerisini gündeme getirdi.

Raporda, AB Komisyonu ve AB üyelerine Türkiye’nin bu kararları uygulamasını sağlamak amacıyla tüm diplomatik kanalları kullanma ve bu kararlara uyumu Türkiye’ye yapılacak mali yardımlar için bir ön koşul olarak değerlendirme çağrısı yapıldı.

İmamoğlu Vurgusu

Suç örgütü kurucusu olmak, irtikap, rüşvet, nitelikli dolandırıcılık, terör örgütüyle işbirliği ve yolsuzluk suçlamalarıyla 19 Mart’ta gözaltına alınan ve 23 Mart’ta tutuklanan Ekrem İmamoğlu’nun durumu da raporda yer aldı.

AP daha önce de gözaltı ve sonrasındaki gelişmelere ilişkin bir oturum düzenlemiş ancak karar almamıştı.

Üniversite diploması iptal edilen İmamoğlu’nun tutuklanmasının, “siyasi amaçlı bir hamle” olarak nitelendirildiği belgede, “Türk yetkililerin ülkeyi daha da otoriter bir modele doğru ittiği” görüşü işlendi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada “Tarafsız ve bağımsız yargının gerçekleştirmekte olduğu soruşturmaları farklı taraflara çekmek, darbe gibi ifadelerle nitelendirmek son derece tehlikeli ve yanlıştır” demişti.

Tunç, “Herkes bilmelidir ki hukuk devletinde suç işlendiğine dair bir iddia varsa savunmanın yapılacağı yer sokaklar değil yargı makamlarıdır” ifadelerini kullanmıştı.

Raporda, “AP, demokratik standartların gerilemeye devam etmesinden ve Türk makamlarının giderek artan baskıcı yasalar yoluyla eleştirel seslere karşı uyguladığı amansız baskıdan derin endişe duymaktadır” ifadelerine yer verildi.

PKK ile Süreç ‘Önemli Bir Fırsat’

Belgede, PKK’nın silah bırakarak kendisini feshetmesi amacıyla yürütülen sürece destek geldi.

AB’nin terör listesinde yer alan PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın silah bırakma ve kendini feshetme çağrısı memnuniyetle, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından başlatılan yapıcı yaklaşım da takdirle karşılandı.

Raporda, “AP, Abdullah Öcalan’ın PKK’ya yaptığı silah bırakma, kendini feshetme ve barış sürecine dahil olma çağrısını, 40 binden fazla kişinin ölümüne neden olan 40 yıllık şiddet döneminin sona ermesine yardımcı olabilecek tarihi ve uzun zamandır beklenen bir adım olarak memnuniyetle karşılar” denildi.

Belgede, “Önemli bir fırsatın söz konusu olduğu” vurgusuna yer verildi.

Related Posts

Gemi batığından çil çil altın çıktı: Arkeologların aklı çıktı

Madagaskar kıyılarında keşfedilen bir gemi batığı, tarih ve hazine avcılarının dikkatini çekti. Araştırmacılar, batığın 1721 Portekiz gemisi Nossa Senhora do Cabo’nun kalıntıları olabileceğini ve 138 milyon doları aşan bir hazineyi barındırdığını öne …

AKP’li Elazığ Belediyesi’ne bir yıldır dokunulmadı

CHP’li başkanları tutuklatan etkin pişmanlıktan yararlanarak tahliye edilen Aziz İhsan Aktaş’ın sahibi olduğu Bilginay Temizlik Şirketinin AKP’li Elazığ Belediyesi’nden aldığı 540 milyonluk tartışmalı ihaleye dair dönemin Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Abdullah Akın’ın suç duyurusunun üzerinden bir yıl geçti, ancak Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı hâlâ karar vermedi.

Ahmet Davutoğlu’ndan CHP’li belediyelere düzenlenen yeni dalga operasyonlarına tepki: Gelecek nesilleriniz için korkun!

Ahmet Davutoğlu’ndan CHP’li belediyelere düzenlenen yeni dalga operasyonlarına tepki: Gelecek nesilleriniz için korkun!

CHP’li İnce’den ‘operasyon’ tepkisi

Geçtiğimiz günlerde Memleket Partisi Genel Başkanlığı görevini bırakarak CHP’ye katılan Muharrem İnce, CHP’li belediyelere yönelik gözaltı operasyonları hakkında bir açıklama yaptı.

Gözaltına alınan Tutdere’nin ‘Menzil’ sözleri gündem oldu

CHP’li belediyelere yönelik bu sabah düzenlenen operasyonlarda Antalya, Adana ve Adıyaman büyükşehir belediye başkanları gözaltına alındı. Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin Menzil tarikatına yönelik geçmişte yaptığı açıklamalar gündem oldu.

Her şey mükemmelse neden yanıyoruz?

Türkiye’nin dört bir yanında yangınlar devam ederken Orman Genel Müdürlüğünden tepki çeken bir açıklama geldi: “2 dakikada tespit, 11 dakikada müdahale ile yangınlarla mücadelede Avrupa ve dünyada önemli yerlerdeyiz. 200 metreden yangınları tespit ediyor 25 bin personel var”