Almanya’da fabrika siparişleri martta arttı

Almanya’nın Mart Ayı Fabrika Siparişleri Arttı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fabrika siparişlerine ilişkin mart ayı geçici verilerini açıkladı.

Ülkede yurt içinde üretilen ürünler için siparişler, martta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,6 yükseldi. Fabrika siparişleri geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 3,8 arttı.

Almanya’da martta yurt içi siparişler aylık yüzde 2, yabancı siparişler yüzde 4,7 artış kaydetti. Ayrıca, Euro Bölgesi’nden yeni siparişler yüzde 8 ve diğer ülkelerden gelen siparişler yüzde 2,8 arttı.

Mart ayında ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 2,5, tüketici malı üreticilerinin siparişleri yüzde 8,7 artış gösterdi. Sermaye malı siparişleri de yüzde 5,7 yükseldi.

Destatis, martta imalatta yeni siparişlerin artmasında başta yüzde 14,5 artan elektrikli ekipman imalatı, yüzde 5,3 artan makine ve ekipman imalatı ve yüzde 17,3 artan ilaç sektörü gibi sektörlerin katkı sağladığını belirtti.

ABD Gümrük Tarifelerinin Etkisi

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, martta fabrika siparişlerindeki artışın kısmen ABD’nin açıkladığı gümrük vergisi artışlarına tepki olarak ortaya çıkan beklentisel etkilerden kaynaklandığı ifade edildi.

Analistler, ABD’nin gümrük vergisi politikasının geleceğine ilişkin belirsizliklerin bazı siparişleri geri çekebileceği uyarısında bulundu. Bu durum, Almanya’da yeni kurulan hükümetin iş dünyası dostu yapısal reformları hayata geçirmesini daha da önemli hale getirebilir.

Ekonomik Zorluklar

Almanya, 2024 ve 2023 yıllarında ekonomik gerileme yaşadı. Trump’ın gümrük vergisi politikası ve küresel ticaretteki belirsizlikler, Alman ekonomisini olumsuz etkilerken, ülke ekonomisi zorlu bir süreçten geçiyor.

Hükümetin yüzde 0 büyüme tahminine rağmen, Alman ekonomisi Trump’ın politikalarının etkisiyle büyüyememe riskiyle karşı karşıya. Ancak hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımların etkisiyle ekonomi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüyerek resesyondan kaçmayı başardı.

Related Posts

Hepsi geri gönderildi: 2 bin tondan fazla patates virüslü çıktı!

Türkiye’ye son iki ay içerisinde yurtdışından gemilerle Mersin limanına gelen tohumluk 2 bin 223 ton 150 kilogram patates, farklı virüsler tespit edilince iade edildi. Öte yandan, Türkiye’de son 5 yılda üretimi 1 milyon artan patateste yıllık hasadın 6 milyon tona yaklaştığı ve ülkeye yeterli oluğu öğrenildi.

Baklavalık ve çerezlik fıstığı dolu vurdu!

Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birlik Başkanı Faruk Akbaş, yaptığı açıklamada, geçen yıl Türkiye’nin 383 bin ton Antep fıstığı üretimi olduğunu belirterek, bunun yaklaşık yarısına denk gelen 179 bin tonunu Şanlıurfa’nın karşıladığını anlattı …

Evlenecek çiftler artık o parayı ödemeyecek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yürüttüğü “Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi”ne bir katkı da emlak sektöründen geldi. Tüm Emlakçılar Danışmanları Birliği, hayatlarını birleştirmek isteyen çiftlere destek amacıyla önemli bir karar aldı. Yeni evlenecek çiftlerden ev kiralama sürecinde herhangi bir komisyon bedeli talep edilmeyecek.

Nakit arayan çözümü kuyumcuda buldu: Taksitle altın satışı patladı

Tüketici kredilerindeki yüksek faiz oranları, bireyleri alternatif finansman yolları aramaya yöneltti. Bankalardan kredi çekemeyen birçok kişi, internette taksitli altın satışlarına yönelerek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Altın ve dolar sahipleri dikkat! İslam Memiş ‘o tarihi’ verdi

Finans analisti İslam Memiş, ekonomik takvimde yer alan kritik veriye dikkat çekerek yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Haftayı iki ayrı döneme ayırarak değerlendiren Memiş, özellikle dolar karşısında tüm yatırım araçlarında altın, borsa ve …

Ünlü yemek şirketi en büyük rakibini satın alıyor

Amerikan online yemek siparişi ve market teslimat platformu DoorDash, İngiliz rakibi Deliveroo’yu bünyesine katmaya hazırlanıyor. Deliveroo, DoorDash’in yaptığı 2,9 milyar sterlin (yaklaşık 3,9 milyar dolar) tutarındaki satın alma teklifini kabul ettiğini duyurdu.