Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Uzmanından Bebek Sevgisinin Püf Noktaları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri sevmenin inceliklerini anlattı.

Dr. Ferunda Demir, bebeklerle sevgi dolu bir şekilde vakit geçirirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu. Özellikle sallama, zıplatma, havaya atıp tutma gibi hareketlerin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguladı.

Uzm. Dr. Ferunda Demir, bebekleri sallamanın, onları havaya atıp tutmanın hayati riskler taşıdığını belirtti. “Sevgiyle yapılan yanlışlar geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir” dedi.

“Doğru Bilinen Yanlışlar”

Dr. Demir, toplumda bebekleri sakinleştirmek amacıyla yapılan sallama, zıplatma gibi hareketlerin aslında yanlış olduğunu söyledi. “Bebeklerin kafa büyüklüğü vücutlarına oranla daha fazladır. Bu nedenle yapılan sarsıntılar ciddi sonuçlara yol açabilir” diye uyardı.

“Zihinsel ve Bedensel Hasarlar Riski”

Uzman, sarsıntıların beyin damarlarından göz içi kanamalarına kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Ayrıca solunumu kontrol eden sinirlerde de hasarlara yol açabileceğini söyledi. “Bu tür hareketler bebeklerde hayati tehlikeler oluşturabilir” dedi.

“Göz Teması Önemli”

Uzm. Dr. Demir, bebeklerle sağlıklı bağlanmanın en doğru yolunun göz teması ve nazik temas olduğunu vurguladı. “Bebekle göz teması kurmak, onunla konuşmak ve dokunmak sağlıklı bağlanmayı destekler” şeklinde konuştu.

Olumsuz durumlarda dikkat edilmesi gereken belirtilere de değinen uzman, “Bebekte anormallik, şiddetli kusma, sabit bir noktaya bakma gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Erken müdahale kalıcı hasarları önleyebilir” dedi.

Related Posts

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Çocukluk travmaları çikolata kisti riskini %60 artırıyor

İsveçli bilim insanları, çocukluk travması bulunan kadınların çikolata kistine yakalanma riskinin travması olmayanlara kıyasla daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.

Türkiye’de sık rastlanan hastalık: Uzman isim sebebini açıkladı

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, böbrek taşlarının Türkiye’de sık rastlanan bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekerek, genetik yatkınlığın rolü olsa da asıl tetikleyicilerin yetersiz sıvı alımı ve beslenme alışkanlıkları olduğunu belirtti.