Türkiye’de sık rastlanan hastalık: Uzman isim sebebini açıkladı

Medipol Sağlık Grubu’ndan Acıbadem Bölge Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış

Üroloji uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, böbrek taşı hastalığının Türkiye’de artan bir sorun olduğunu belirtti. Yaz aylarında artan sıvı kaybının bu hastalığı tetiklediğini vurgulayan Prof. Dr. Atış, genetik yatkınlık, yetersiz su tüketimi ve yanlış beslenmenin böbrek taşı oluşumunu hızlandırdığını ifade etti. Modern tedavi yöntemleri sayesinde hastaların taşlarından kısa sürede kurtulabileceğini ve hastalığın tekrarlamasından korunabileceğini aktardı.

‘Beslenme alışkanlıkları taş oluşumunu doğrudan etkiliyor’

Prof. Dr. Atış, Türkiye’de böbrek taşlarının yaygın olduğunu belirterek, beslenme alışkanlıklarının taş oluşumunu etkilediğine dikkat çekti. Günlük en az 2,5 litre su tüketiminin önemine değinen Prof. Dr. Atış, tuz ve protein tüketiminin de kontrol altında tutulması gerektiğini söyledi. Beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesinin taş oluşumunu engelleyebileceğini belirtti.

‘Her taş ameliyatlık değil’

Her böbrek taşının hemen cerrahi müdahale gerektirmediğini ifade eden Prof. Dr. Atış, belirgin sorunlar olmadığı sürece genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmadığını kaydetti. Günümüzde uygulanan modern yöntemlerle taşların kırılmasının ve temizlenmesinin kolaylaştığını ifade etti. Taşın tipine göre ilaç tedavileri uygulanabileceğini ve yaşam tarzı değişikliklerinin taş oluşumunu engellemekte etkili olduğunu vurguladı.

Related Posts

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Çocukluk travmaları çikolata kisti riskini %60 artırıyor

İsveçli bilim insanları, çocukluk travması bulunan kadınların çikolata kistine yakalanma riskinin travması olmayanlara kıyasla daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.

‘Yüksek proteinli’ gıdalar gerçekten faydalı mı?

‘Yüksek proteinli’ gıdalar gerçekten faydalı mı?

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.