Welcome to Our Website

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul Depreminde Heyelan ve Tsunami Beklenen Bölgeleri Açıkladı! 4-5 Metreye Kadar Çıkabilir…

Uluslararası Sigorta Zirvesi’nde olası İstanbul depremi hakkında konuşan Prof. Dr. Görür, İstanbul’un uğrayacağı yıkımın ekonomik sonuçlarına da değinerek, dış borçlanmanın önünü açabilecek bu yıkımın Türkiye için bir beka sorunu olabileceğini vurguladı.

Sigorta sektörünün çatı kuruluşu Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) bu sene 2.’sini düzenlediği Uluslararası Sigorta Zirvesi’nin son günü deprem ve dayanıklı şehirlerin inşası temasıyla devam etti.

Zirvede konuşan Prof. Dr. Naci Görür, bilim insanlarının olası İstanbul depremini 7,2 ile 7,6 arasındaki bir büyüklükte olmasını beklediklerini, İstanbul’un Asya yakasının tsunami üretme riskinin daha fazla olduğunu ve Boğaz’da 1-4 metre arasında tsunami oluşabileceğini belirtti.

1999-2014 yılları arasında Türkiye’nin Japonya, İtalya, Fransa, ABD ile birlikte ulusal ve uluslararası sismik araştırma gemileri kullanılarak yaptığı araştırmalara değinen Prof. Dr. Görür, “1200 metreye dalarak bu fayları gözümüzle gördük. Ayağını Marmara Denizi’ne sokmamış insanlar bizden çok konuşuyorlar” dedi.

Prof. Dr. Naci Görür heyelan ve tsunami riskini de anlattı.

Heyelan beklenen bölgeleri haritada gösteren Prof. Dr. Görür “Şimdi bu da heyelan. Depremin gelişmelerini de tetikleyenler. Avrupa Yakası’nda çok az. Lokal. Ama Asya yakasında, Avrupa yakasında özellikle Çekmece taraflarında heyelanı durdurmak mümkün değil. Bugün bile mümkün değil.
En ufak bir şev sonunda orası aşağı geliyor. Yani heyelanda da bu deprem sırasında da bu heyelanlar tamamen tetiklenir. Önüne gelen bir yere sürükler.

Şimdi tsunamiye gelindiğinde, Avrupa yakasında tsunamiye bakın sadece Bakırköy, Zeytinburnu’nda biraz fazla. Ama Asya yakasında tsunami daha yüksek. Yani dört beş metreye kadar çıkabiliyor. boğazda bir metre, en fazla iki metrelik bir tsunami var” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir