Akın akın Ay’a gidiyorlar! Resmen servet yatıyor, bu rakam ülkeleri heyecanlandırdı!

Uzay Madenciliği Yarışında Yeni Cephe: Ay’ın Değerli Elementleri

Son zamanlarda siyasi çıkarlarla birlikte, Çin ve ABD’nin uzaydan maden kaynakları çıkarmak için yeni bir mücadele başlattığı görülüyor.

Vancouver şehrinde bulunan bağımsız bir bilim insanı ekibi, “Planetary and Space Science” dergisinde yayımlanan bir çalışmada, Ay yüzeyinde bulunan kraterlerden çıkarılabilecek platin, rodyum, iridyum gibi nadir elementlerin değerinin 1 trilyon doları geçebileceğini ortaya koydu.

Araştırmayı yapan ekip, milyarlarca yıl önce Ay’a çarparak yüzeyde binlerce yeni krater oluşturan metalik asteroitlerin, göktaşlarındaki zengin minerallerin Dünya’ya göre çok daha erişilebilir olacağını belirtti.

Ekip lideri, Ay’ın düşük yerçekimi avantajına rağmen ulaşım ve operasyon zorlukları barındıran asteroitlere kıyasla çok daha istikrarlı bir platform sunduğunu ifade ederek, Luna’nın gerçek anlamda “maden altın tavuğu” olabileceğini söyledi.

Bilim insanları, bu tür bir uzay madenciliğinin sadece NASA ve Çin Uzay Ajansı gibi büyük kuruluşlar için değil, özel sektör yatırımları aracılığıyla küresel ekonomiye canlılık getirebileceğini belirtiyor.

Ancak, 1967 Dış Uzay Antlaşması’nın “gök cisimleri ulusal tahsise tabi değildir” hükmü, çıkarılan kaynakların sahipliği, ruhsat düzenlemeleri ve çevresel standartlar gibi önemli soruları cevapsız bırakmaktadır.

Bu hukuki açığı kapatmak amacıyla ABD liderliğinde hazırlanan Artemis Anlaşmaları, Ay’da ticari madenciliğe fırsat çıkarmayı amaçlamaktadır. Şu ana kadar 55 ülke tarafından imzalanan bu çerçeveye ne Çin ne de Rusya katılmış durumdadır.

Uzmanlar, uluslararası toplumun ticarileşen uzay faaliyetlerini hukuken denetlemek için şeffaf ve adil bir mekanizma oluşturması gerektiğini belirtmektedir.

Related Posts

Beyin dalgalarındaki düşünceleri çözen yapay zeka modeli geliştirildi

Avustralyalı bilim insanları, giyilebilir başlık aracılığıyla beyin dalgalarından geçen düşünceleri algılayarak bunları metne dönüştüren yapay zeka modeli geliştirdi.

İran – İsrail savaşı nasıl sonuçlanır? Yapay zeka açıkladı

İsrail ve İran arasındaki doğrudan çatışmalar, yıllardır perde arkasında süren siber saldırılar, casus suikastlar ve vekil gruplar üzerinden yürüyen savaşların ardından ilk kez alenen sıcak çatışmaya dönüştü. Bu gelişmelerin ardından yedi gelişmiş yapay zekâ modeli, durumu analiz ederek olası senaryoları ortaya koydu.

Avrupa Büyükler Golf Şampiyonası Antalya’da başladı

Avrupa Golf Birliği (EGA) tarafından Antalya’da düzenlenen Avrupa Büyükler Golf Şampiyonası 30 ülkeden sporcuların katılımıyla başladı.

Hobi olarak yapsanız bile yeterli! Bunama riskini yüzde 40 azaltıyor

Yeni bir araştırmaya göre, orta yaşlarda düzenli olarak bisiklet süren kişilerin, özellikle genç yaşta ortaya çıkan bunama riskini önemli ölçüde azalttığı belirlendi.

Ada ülkesinde sırlar aydınlatılıyor: Yüzyıllar boyunca sürmüş…

Papua Yeni Gine’de 2 bin 600 yıl öncesine kadar uzanan insan kalıntılarından elde edilen antik DNA’ların analizi, bazı toplulukların komşularıyla genetik olarak yüzyıllar boyunca hiç karışmadığını ortaya koydu. Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, 42 bireyin kemik ve dişlerinden alınan örnekleri inceledi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayanlara ChatGPT Plus ücretsiz

OpenAI ve Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti ile yapılan anlaşma sonucunda ülkede yaşayanlara ChatGPT Plus ücretsiz oldu.